Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Utazási betegség kutyánál …üröm az örömben!

Földön, vízen, levegőben-hányás, hasmenés, nyugtalanság! Az utazási betegség kulcsszavai.Van lehetőség a mindkettőtök számára igen kellemetlen állapot enyhítésére!

Az utazási betegség  igen kellemetlen tünetegyüttes a kutyus és gazdija számára egyaránt: intenzív hányás (még üres gyomorral is),  melyhez gyakran párosul hasmenés, nyugtalanság vagy egyes esetekben  ennek ellenkezője, bágyadtság.

Az utazási betegség  két okra vezethető vissza:

  • A  kutyus a szoktatás hiánya miatt vagy egyszerűen a természetidegen közeg miatt retteg az utazástól, divatos szóvak stresszt okoz nála.
  • A kutya belső fülében található egyensúlyszerv túlzott érzékenysége tehető felelőssé.

Mindkét esetben az egyedi érzékenység befolyásolja a tünetek meglétét, annak súlyosságát vagy hiányát.

Amennyiben  kutyád nem bírja a szállítást, humanitárius okokból  - hisz szenved ettől - kerüld az ilyen helyzeteket!

Amennyiben elkerülhetetlen a motorizát transzport, enyhíts a kutya kínjain, és tegyél meg minden tőled telhetőt annak érdekében, hogy az amúgy is meggyötört állatnak kellő konfortérzetet  biztosíts:

  • Ne etesd meg indulás előtt a kutyust, vizet megvonni azonban tilos!  (Bizonyára  kihányja, de ha nem adsz neki, rövid időn belül kiszáradhat! Az meg ugye sokkal rosszabb!
  • Állj meg sűrűn, mozgasd át a kutyát, a viezelet-székletürítés is legyen megoldott.
  • Pótold a folyadékveszteséget. Amennyiben már sokat hányt, célszerű szőlőcukros víz itatásával próbálkozni a gyors energiapótlás okán.
  • A járműben gondoskodj a megfelelő szellőzésről. (hivatkozás a hőgutás cikk ezen részére) . Vedd figyelembe, hogy minden kutyának más a hőérzete, tehát ehhez igazítsd a jármű hőmérsékletét. Természetesen itt is fontos az ésszerű mértéket szem előtt tartani, hiszen lehet egyedi érzékenység a huzatra, mely később szem  vagy felső légúti  problémát is okozhat!

Miután a fentiek az esetek döntő többségében gyógyszeres kiegészítés nélkül nem oldják meg a problémát, tekintsük át a gyógyszeres megoldásokat:

  • Létezik kifejezetten a kutyák utazási betegségének legyőzésére kifejlesztett készítmény, állatorvosodnál érdeklődj felőle!
  • Egy másik lehetőség , de tényleg csak végső esetben  a kutya  szájon át adható tablettás nyugtatása, melynek alkalmazása  szintén   állatorvosi  konzultáción kell hogy alapuljon.

Jó utat kívánok!

Szerző: dr.Bőr Tamás

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő