Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Téli tartási tippek

10+1 tipp, amelyre érdemes figyelmet fordítani az évszakváltás kapcsán.

1.

A  lakásban tartott kutyák nem szembesülnek a hideggel tartósan, így a rövid séták alkalmával egy ruhácskával megvédhetjük őket a hidegtől. Célszerű olyan anyagból készült ruházatot választani, mely rövidebb hosszabb ideig ellenáll a csapadéknak, érkezzen az bármely formában is. A ruha vastagságának igazodnia kell a kutyus melegigényéhez. Választhatunk csak a hátat borító, illetve a hátat és hasat melegítő, vagy akár még a lábakat is védő modellt.

2.

Szabadban tartott kutyusok esetében feltétlenül biztosítani kell a melegedést szolgáló búvóhelyet, mely lehet egy speciálisan erre a célra gyártott, hőszigetelt  kutyaház, fűtött garázs vagy kerti tároló is.

3.

A szőrzet a mechanikai védelem mellett a test hőszabályozásának elsődleges eszköze, tehát télen igazán szükség van a megfelelő bundára. Ezt nyírós szőrű kutyáknál az őszi utolsó, szakember által végzett „szőrrövidítő beavatkozás” időpontjának megválasztásakor soha ne  feledjük.

Számos fajta (pl. Yorkshire terrier, Bichon Frise, Bishon Havanese) dús, hosszú szőre megtévesztheti a tapasztalatlan ebtartót. Ezeknek a kutyáknak alig van aljszőrzete, mely tulajdonképpen  a melegítő funkciót biztosítja, így igen „fagyérzékenyek”.

4.

A séta végeztével a lábak kivételével ne hagyjuk vizesen a szőrt, mert a meghülésnek a kockázatát növeli.

5.

Talppárnák közötti szőr kivágásával megelőzhető, hogy a szőr összefagyjon, és következményesen hámsérüléseket okozzon.

6.

A járdák, autóutak síkosság mentesítésére általánosan elterjedt só maró hatású, mely  hatás a talppárnák bőrének fölmaródását okozhatja, súlyosabb esetekben kisebesedéshez vezet. Hasznos séta után a kutyus lábát tiszta vízzel lemosni, és speciálisan e célra használatos ápolókrémmel, vazelinnel vagy hámosító krémmel bekenni.

7.

A hideg napok átvészelésében elengedhetetlen a jó kondíció. Télen a táplálékkal bevitt energia nagyobb része fordítódik a szervezet hőháztartásának fenntartására, így azt pótolni kell. Elsősorban azon egyedeknél, melyek a szabadban tartottak, ám rövid szőrzetük miatt vacogva vészelik át a téli zimankót (pl. Dobermann), célszerű az ételadagot szükség szerint megemelni.

8.

A nagy fagyokban alig egy óra alatt is befagyhat az itatóvíz, így folyamatosan gondoskodni kell folyékony halmazállapotú utánpótlásról.

9.

Hamar sötétedik, illetve ködösek a reggelek és esték, ezzel a látási viszonyok radikálisan romlanak. Kerítésen kívüli levegőzésnél könnyen eltűnhet szemünk elől a kutyus, az autóvezetők sem látják meg időben, ha rossz úton jár. Ezért a rakoncátlanabb egyedeket érdemes pórázon, nagyobb körültekintéssel sétáltatni.

Állatorvos17.hu

10.

Nem csak az embereknél, állatoknál is számtalan traumás sérülés származik a síkosság miatt történt balesetekből.

10+1.

Remek szórakozás hógolyót gyúrni és dobálni a kutyusnak, mely után boldogan szalad kedvencünk, és elkapja……. majd lenyeli. A hideg hóra érzékenyeknél gyakran torok-garatgyulladás, illetve  vérzéses gyomorgyulladás alakulhat ki a hancúrt követő egy-két nappal. Bármennyire is élvezi mindenki, használjuk a megszokott játékot erre  a célra!

Szerző: dr. Bőr Tamás

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő