Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Nőstény kutya ivartalanítása

Egy egészséges szuka évente átlagosan két alommal tudja megajándékozni - vagy meglepni!?- gazdáját. Egy alomban öt kiskutyával számolva ez éves szinten tíz kölyök megnyugtató módon történő elhelyezésének terhét rója az állattartóra.
A nem kívánt alom elkerülésére több módszer is létezik az állatgyógyászatban, ennek ellenére a legegészségesebb és az egyedüli végleges megoldás a nőstény kutya ivartalanítása.

Az ivartalanítás hasi műtét, melynek során a méh és petefészek egyaránt eltávolításra kerül.

Az ivartalanítás mellett szóló érvek:

végleges megoldás, mely a gyógyulás után semmiféle további odafigyelést nem igényel a gazditól
a petefészek eltávolításával az ivarzás is megszűnik, annak minden kellemetlen tünetével együtt (megváltozott magatartás, vérzés, kan kutyák aktív érdeklődése)
mivel a méh a műtét során eltávolításra került, a továbbiakban nem áll fönn a gennyes méhgyulladás kialakulásának veszélye
tejmirigyből kiinduló daganat kialakulásának lehetősége csaknem nulla, de csak a korai, ivarérés előtt végzett operáció esetében

 
Nagyon ritkán előforduló szövődmények:

  • vizeletcsöpögés
  • súlygyarapodás

(Mindkét probléma kis odafigyeléssel orvosolható!)

A tengerentúlon elterjedt gyakorlat a kölykök 3-4 hónapos korában elvégezni a műtétet. Tény, hogy a genetikailag kódolt emlődaganatok nem alakulnak ki az ivarérés előtt operált egyedekben. Az első és a második tüzelés között operáltakban is csupán kb. 10%-os az ilyen daganatok előfordulási gyakorisága. Ezt követően csaknem mindegy az ivartalanítás időpontja az emlő tumorok kialakulása tekintetében, ha az állat „géntérképében” benne van, a daganatok kialakulnak. Egyéb tekintetben nem egységesek az álláspontok az ivarérés előtti ivartalanítással kapcsolatos utóhatások kialakulásában.

A rendelőnk által képviselt álláspont szerint szükségesnek tartjuk az állat teljes testi kifejlődéséhez szükséges ivari hormonok megjelenését. Ezért az ivartalanítás optimális időpontjának az első és második tüzelés közötti időszakot tartjuk.

A jelenlegi hazai gyakorlat szerint a szukák többsége az után esik át az ivartalanításon, hogy a gazdik az évek múlásával megunják a tüzelés körüli kellemetlenségeket vagy a többedik alom elhelyezésének nehézségeit. Felvilágosító munkával kell támogatnunk ennek a hibás hozzáállásnak a megváltozását.

Szerző: dr.Bőr Tamás

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő