Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Fagyállómérgezés

Egy cicát  hozott el hozzánk aggódó gazdija, mert egész testére jellemző rángógörcsöket mutatott. Az előzményekről túl sok információval nem szolgálhatott  a tulajdonos, miután a cica nem lakásban él.

Annyit tudtunk meg, hogy a cica elcsavargott, majd miután hazatért, már a görcsös tüneteket mutatta, igaz enyhébb formában. Az idő múlásával a tünetek gyorsan erősödtek. Ezek után került hozzánk a cica, ilyen állapotban.

Az alapos fizikális vizsgálat után, mely nem sok mindenre derített fényt, vizeletvizsgálat következett. Ez már több információval szolgált, ugyanis vért, fehérjét, és cukrot, a vizletüledék mikroszkópos vizsgálatával pedig Calcium-oxalát kristályokat láttunk. Ezek megerősítették azt a gyanút, hogy a cica fagyállót ivott..
Az ultrahangvizsgálat további információkkal szolgált  a helyes diagnózis irányába: a vesekéreg alatt elliptikus, 1-2 mm-es fehér vonal látható, ami a vesecsatornácskákban az oxalátkristályok kiválásának a helye.

Fagyálló - Állatorvos17.hu
Az autókban használatos fagyálló folyadék a macskánál olyan mérgező, hogy már néhány „lefety” is halálos dózis lehet. A csapdát az jelenti, hogy maga a folyadék édeskés, ezért a cicák előszeretettel fogyasztják a véletlenül vagy nem egyszer szándékosan kint felejtett vegyi anyagot.
Ez az eset most szerencsésen végződött, a cica - bár ritka, hogy ilyen súlyos állapotból fölépül egy állat -  az intenzív kezelésnek hála,  most meggyógyult. Számos társára azonban a lassú kínhalál vár.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő