Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Díszmadarak a lakásban - tartás és etetés

A helytelen tartásból, a díszmadarak mindennapos igényeinek nem ismerete révén a gondos tulajdonos akaratán kívül is árthatunk kedvenceinknek.

Hogyan tartsuk a madarunkat?

Minél tágasabb a kalitka, annál jobb. Legideálisabb egy minimum 50x30 cm alapterületű, téglalap alakú és legalább 40 centiméter magas kalitka. A különféle kerek, kúpos ,kastély alakú kalitkák mutatósak ugyan, de a madár kevésbé érzi benne jól magát, a szögletekben könnyebben fennakadhat, sérülhet. Bármekkora is legyen a kalitka, legjobb ha madarunkat néhanapján kiengedhetjük a szobában szabadon repkedni. Zárjuk be az ajtókat, ablakokat, húzzuk el a függönyt, nehogy a madár nekirepüljön az üvegnek. A kalitka ajtaját hagyjuk nyitva. Azonban fontos, hogy a madarat rávehessük a visszatérésre, ha elfáradt, vagy dolgunk van, ezért célszerű a szelíd, kézhez szokott, nyugodt madarat kiengedni, nehogy a gondtalan repkedésből kimerítő hajsza legyen.
A madarak helye a lakás kevésbé forgalmas helyén 1 méternél magasabb polcon, állványon legyen, lehetőleg huzatmentes helyen. Tűző, direkt napfény ne, vagy csak nagyon rövid ideig érje a kalitkát, és a madárkának ekkor is legyen lehetősége árnyékba húzódni. Kalitka méretétől függően 2-3, lehetőleg különböző vastagságú, fa ülőrudat, nagy kalitka esetén akár elágazó, tiszta gallyat is betehetünk. Célszerű a kalitkára kívülről felakasztható önetető, és tartályos itató használata, melyekben az eleség, vagy víz kevésbé szennyeződik, és a kalitka belső terét sem szűkíti. Ilyenkor se feledkezzünk meg azonban a napi vízcseréről, és az edényeket tartsuk tisztán, az etetőkből legalább hetente ürítsük ki a magokról összegyűlt esetleges port, az itatót naponta öblítsük ki. Fontos még, hogy a madár a megfelelő emésztés érdekében hozzá juthasson finom szemcséjű sóderhez, vagy tiszta folyami homokhoz. Ezeket beszerezhetjük állatkereskedésben ,vagy akár magunk is gyűjthetünk, de ilyenkor fontos, hogy megfelelően fertőtlenítsük. (pl. sütőben tepsibe terítve, és átsütve).
A kalitka aljáról legalább heti rendszerességgel távolítsuk el az összegyűlt ürüléket, maghéjakat, és félévente célszerű a kalitkát alaposan fertőtleníteni is.
Egyes madarak szeretnek fürdeni, nagy nyári melegben biztosítsunk számukra kis tálcában kevés vizet. Játékos fürdőzésük sok vidám percet szerez mind a gazdinak, mind a madárnak, ügyeljünk azonban arra, hogy fürdés után huzatmentes helyen száríthassák meg a tollukat, hogy a meghűlést elkerüljük.

Mit egyen a madár?

A legelterjedtebb lakásban tartott madarak magevők, de megvásárlás előtt célszerű a tenyésztőtől, kereskedőtől megkérdezni mivel etette a madarat, és ebből beszerezni. Legegyszerűbb kész magkeveréket vásárolni, amelyben vörös- és fehérköles, fénymag, zab és néha napraforgó található. Célszerű a megvásárolt magkeveréket otthon a műanyag zacskóból kitölteni, a törött szemeket, és a port óvatosan eltávolítani, majd a már tiszta magot száraz befőttes üvegben, vagy vászonzacskóban száraz helyen tárolni. A penészes magok nagy veszélyt jelenthetnek kiskedvenceink egészségére. A hullámos papagájok különösen kedvelik a kereskedésben kapható úgynevezett fürtös kölest.
A megfelelő és változatos étrend kialakításához a friss zöld növények, gyümölcsök adása is hozzá tartozik. Legjobb a sárgarépa gyökere, és zöldje is, petrezselyem zöld, vagy a fagymentes helyeken akár télen is gyűjthető tyúkhúr. Fontos azonban, hogy a növények permetezőszertől, egyéb káros anyagoktól mentesek legyenek, így azokat megbízható helyről, kertből gyűjtsük be, otthon alaposan mossuk le, és szárítsuk meg, mielőtt etetnénk.
Zöldségek, gyümölcsök közül az alma, a sárgarépa, zeller szár a legmegfelelőbb, ráadásul egész éven át „kéznél van”. A salátalevél ugyanakkor gyakran okoz hasmenést, túl magas nitrát- és nitrit tartalma pedig különféle megbetegedéseket idézhet elő.
Ha megfelelő zöld eleséghez jutnak, a madarak viszonylag kevés vizet fogyasztanak, de ez nem azt jelenti, hogy nem szükséges számukra naponta friss ivóvíz adása. Az itatóedények tisztántartása különösen a nyári időszakban fontos, a vízben elszaporodó algák súlyos megbetegedést is előidézhetnek.

Szerző: dr. Jánossy Nóra

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő