Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Díszmadarak a lakásban - fajtaválasztás

Az emberek egy része, aki lakásban él, és nem szeretne kutyát vagy macskát tartani, gyakran választ magának madarat társul, ezeknek a tartása kevésbé problémás,színes tollukkal, vidám fecsegésükkel, csicsergésükkel a lakás díszévé, sok vidámság okozójává válhatnak.

Leggyakrabban hullámos papagájokkal, pintyekkel, kanárikkal találkozhatunk, de vannak, akik nagyobb testű papagájokat választanak. Ez utóbbiak élettartama a 30-40 évet is meghaladhatja, de egy kis hullámos papagáj élettartalma is túllépheti a 10 -12 évet.
A papagájok messze földön híresek a „beszédkészségükről”. Valójában ez nem beszéd, csak hangok utánzása, amit a fiatal madár sokszori ismételgetés hatásra elsajátít. Ez néha nemcsak emberi hang, de más egyéb környezetből érkező zaj( telefoncsörgés, riasztó hangja) is lehet.

Mire ügyeljünk a kiválasztásnál?

Célszerű előre eldönteni, hogy milyen madarat szeretnénk. Nagyon sok színváltozat létezik, szinte minden fajtából. A papagájok utánzó készségük miatt, a kanárik énekük miatt jöhetnek szóba, ugyanakkor egyes madarak, mint a barátpapagáj kifejezetten éles, kellemetlen hanggal bírnak, célszerű megfontolni tehát milyen a zajtűrésünk. Minél fiatalabb egy madár, annál könnyebben szokja meg az ember társaságát, szoktatható kézhez, és tanítható. Azt is el kell döntenünk, hogy egy madárkát szeretnénk-e, vagy esetleg egy párt. A párban tartott madarak azonban általában egymás társaságát keresik, az emberre kevésbé fogékonyabb, így ha „beszélő madarat” szeretnénk célszerű magányos és fiatal hím egyedet választani. Ha már megvan az elképzelés, nézzünk szét több helyen, kereskedésben, tenyésztőknél. Fontos, hogy egészséges madarat válasszunk. Az ilyen madár sokáig a lakás dísze, és jókedvre derítő társunk lehet.

 

Az egészséges madár tollazata fényes, és épp, a kloaka környéke nem szennyezett, szemei csillogóak, a kisállat élénk, mozgékony. Nyugalomban nem borzolja fel a tollait. Fontos megfigyelni a faroktollakat: egészséges madaraknál légzéskor nem billeg a farok. Figyeljük meg a csőr, és a lábak alakulását is, torzult csőrű, lábú madarat ne válasszunk.

 

Madarak esetében, főleg nagyobb testű papagájoknál az ivar meghatározása igen nehéz, hullámos papagájoknál a csőr felett található kis bőr színét érdemes megfigyelni. Ez kifejlett hímek esetében kékes, míg nőstényeknél barnás színű. Fiatal egyedekben gyakran nem egyértelmű a helyzet. Egyesek szerint a fej formája is segíthet: hímeknél magasabb, kerekebb, míg nőstényeknél szemből nézve szélesebb a fej-homlok tájék, de ez sem megbízható, és ha nincs összehasonlítási alapunk nehéz a döntés. Egy tapasztalt tenyésztő segíthet a megfelelő egyed kiválasztásában.

 

Szerző: dr.Jánossy Nóra

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő