Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

A sünökről a legfontosabb tudnivalók

A tél közeledtével kertvárosi területeken egyre gyakrabban találkozunk sünökkel. Sokan pártfogásba vesznek elárvult, vagy annak tűnő sünfiókákat.

Amennyiben késő ősszel egy jól fejlett fiatal sünt találunk, az valószínűleg áprilisban, ha gyengécskét, az júliusban születhetett. A sünfiókák fejlettségi állapotának nagy jelentősége van, hiszen ezek az állatok valódi téli álmot alszanak november közepétől március végéig. Ahhoz, hogy egy süni bele tudjon kezdeni a téli álmába, el kell érnie egy minimális súlyt, ami felnőtt állat esetében 700 grammot, növendék esetében 450 grammot jelent. Érdemes tudni, hogy októberben, 8-16 fok között általában egy úgynevezett „letargikus szakaszban”, az alvás és ébrenlét határán vannak. Ilyenkor előfordulhat, hogy megbújnak az összesöpört levélkupacok alatt, és nem vesszük észre őket az őszi avarégetés során. Amikor a hőmérséklet tartósan 8 fok alá süllyed, megkezdik téli álmukat. Éppen ezért ha befogadtunk egy sünt, és a téli időszakban is mi szeretnénk gondját viselni, két lehetőség közül választhatunk: vagy hagyjuk téli álmot aludni, ezért 8 fok alatt egy kibélelt búvóládában tartjuk; vagy nem, ekkor 18-22 fok közötti hőmérsékletre van szükségük és rendszeres ellátásra. Befogadáskor 2 alkalommal zuhanyozzuk le őket, és amennyiben továbbra is bolhát vagy kullancsot látunk bennük, kezeljük valamilyen hatásos készítménnyel.

 

Mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy a sün védett állat, így az átteleltetés után ajánlott visszahelyezni őket a szabadba. Ennek optimális ideje március-április környéke. Mielőtt erre sor kerül, javasolt őket ismét külső élősködők elleni készítménnyel kezelni. Az elengedés helyét gondosan válasszuk meg, mert rövid lábaik miatt nehezen tudnak kikecmeregni mélyebb helyekről, így a legkisebb pocsolya, gödör is jelentős veszélyt jelenthet.

 

A sünik a természetben nagyobbrészt rovarokat, csigákat, földigilisztákat, szopós egereket, madártojásokat esznek, melyet kiegészítenek kisebb mennyiségű gyümölcscsel, vagy édes bogyókkal. Amennyiben átmeneti otthoni ellátásra van szükség, a legegyszerűbb macskatápot beszerezni alapeleségként. Ám ha inkább saját kezűleg szeretnénk összeállítani az élelmét, elsősorban marha-, baromfihús, főtt sertéshús, vagy hal képezze az alapot, melyet kiegészíthetünk lisztkukaccal, túróval, sajttal, lágytojással, szőlővel, körtével, banánnal, és mazsolával is. A húsok felületén esetlegesen előforduló baktériumok miatt célszerű mindenféle húst legalább leforrázva tálalni, de a sertés kizárólag főzve etethető. Mivel ezek az állatok elég hízékonyak (egy felnőtt sün súlya nagyjából 800-900 gramm), nem szabad számukra tetszőleges mennyiségű eleséget felkínálni. Lehetőleg egyszer etessük őket, és elsősorban az esti órákban. Egy közepes méretű felnőtt sün esetében egy pépesebb állagú táplálékból egy púpozott evőkanálnyi mennyiséget célszerű adni naponta. Célszerű időnként ellenőrizni az állat bélsarát, ami jó esetben száraz gömböcskéket formál.

 

Folyadékpótlásnak a víz mellett választhatunk higított laktózmentes tejet, vagy teát is.
Amennyiben sokáig gondozzuk a sünit, célszerű az ásványi anyag pótlásáról is gondoskodnunk, amit tojáshéjporral, csipkebogyó teával, egyes vitaminkészítményekkel, vagy gyári kiegészítőkkel oldhatunk meg. Egyes országokban már kifejezetten sünök számára összeállított tápokból is választhatunk.

 

Szerző: dr. Kovács Eszter

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő