Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

A felnőtt kutyák ajánlott védőoltásai

A kötelező veszettség elleni védőoltáson kívül számos olyan vakcina létezik, melyek beadásával kutyusunkat megvédhetjük a leggyakrabban előforduló , súlyos megbetegedést vagy igen kellemetlen tüneteket okozó betegségektől.

A kombinált oltás azt jelenti, hogy egy vakcina beadásával egyidejűleg több betegség ellen alakul ki védelem  a kutya  szervezetében. Az immunizálásnak ezt a fajtáját évente egyszer kell  a kutyusnak megkapnia, lehetőség szerint élete végéig.

A jelenleg hazánkban használatos  kombinált vakcinák általánosan a

  • parvovírusos bélgyulladás
  • szopornyica
  • fertőző májgyulladás
  • leptospirosis elleni komponenseket tartalmazzák.

A mindennapi gyakorlatban használatosak más, önálló oltóanyagként jelenlévő vakcinák,  melyek olyan komponenseket tartalmaznak, amik a kombinált vakcináknak nem részei.

Kennel köhögés elleni védőoltás:

Elsősorban nagyobb tenyészetekben, menhelyeken illetve olyan tartási helyen előforduló betegség, ahol az egyedszám viszonylag magasnak tekinthető.
A kennel köhögés erősen ragályos légúti fertőzés, amit többféle vírus és baktérium - általában vegyes fertőzés formájában - idéz elő. Legjellemzőbb tünete a száraz, görcsös, köhögés, ami a gazdinak kifejezetten ijesztő is lehet, ennek ellenére a kutyák általános állapota rendszerint jó, étvágyuk is a szokásosnak megfelelő.
Általában jóindulatú lefolyású betegség, ám a szövődményes(pl. tüdőgyulladás) és több hétig elhúzódó esetek súlyos következményekkel járnak.

Coronavírusos bélgyulladás elleni védőoltás:

A betegség - tüneteit tekintve  - hasonló a legtöbb vírusos bélgyulladáshoz. Jó ellenállóképességű és kondíciójú állatok gyakran kezelés nélkül is megfelelően gyógyulnak. Gondot akkor okoz, ha társul valamilyen más fertőzéssel, ekkor ugyanis annak tüneteit súlyosbítja.

Herpesvírus fertőzés elleni védőoltás:

Jelentősége elsősorban a vemhes szuka kutyáknál van. A betegség jelenléte ebben az állapotban  csökkent alomszámhoz, korai magzatelhaláshoz illetve vetéléshez vezethet, ugyanakkor az újszülöttkori elhullások jelentős részéért a Herpesvírus-fertőzés a felelős. Ennek megfelelően a vemhes szuka kutyának a pároztatás előtt  és a vemhesség alatt is  célszerű ezt az oltást megkapnia.

Lyme kór elleni védőoltás: 

A kullancs által terjesztett Lyme-kórt okozó baktériumok ellen ad védettséget.

Microsporiasis elleni vakcina :

A kutyák és macskák leggyakoribb gombás bőrbetegségét okozza a Microsporum canis. Zoonózis, tehát az embernél is megbetegedést okoz. Főleg klinikai tünetekben megnyilvánuló gombás bőrbetegségek jelentkezésekor, gyógykezelésre használjuk, de veszélyeztetett állatokban megelőzésre is alkalmas.

Szerző: dr.Jakabos Gergely

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő